Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2007

Το αποτέλεσμα των εκλογών

Το αποτέλεσμα των εκλογών δίνει μήνυμα ξεκάθαρο σε όλους:

α. Η Νέα Δημοκρατία είναι ο μεγάλος νικητής. Είχε μικρή μόνο φθορά μετά από μια τετραετία. Κυρίως όμως διατηρεί την αδιαμφισβήτητη πολιτική ηγεμονία: Επί της ουσίας ουδείς αμφισβητεί την κατεύθυνση της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

β. Το ΠαΣοΚ είναι ο μεγάλος ηττημένος. Η πολιτική ηγεμονία της ΝΔ είναι η αιτία της ήττας και της πολιτικής διάλυσης του κινήματος. Επί της ουσίας, το ΠαΣοΚ δεν προτείνει τίποτα διαφορετικό, παρά μόνο άλλες εκδοχές ή παραλλαγές της ίδιας πολιτικής. Όμως, πολύ λογικά, για τη δεδομένη πολιτική ο λαός προτιμά τους αυθεντικούς εκφραστές της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολίτες λένε στις συζητήσεις τους πως "τίποτα ουσιαστικό δεν θα άλλαζε εάν κέρδιζε το ΠαΣοΚ".

γ. Το ΚΚΕ δίνει τη μεγάλη στενοχώρια. Το εντυπωσιακό από κάθε άποψε 8% σημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας δεν έχει αντίρρηση να στηρίξει ριζοσπαστικά προοδευτικές θέσεις. Αυτό δίνει μια δυναμική αλλαγής. Είναι πολύ κρίμα λοιπόν, που το ΚΚΕ ως φορέας του ρεύματος αυτού δεν κάνει τίποτα για να το κατευθύνει σε μια ρεαλιστικά προοδευτική κατεύθυνση και "κρύβεται" πίσω από την επανάληψη ουτοπικών θέσεων.

δ. Ο ΣυΡιζΑ είναι η μεγάλη αισιοδοξία. Το 5% που έλαβε δείχνει πως υπάρχει πια υπολογίσιμο ποσοστό συμπολιτών μας που πιστεύει σε μια εναλλακτική κατεύθυνση ανάπτυξης και προόδου με σεβασμό στην κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και ισονομία και τον σεβασμό στο περιβάλλον. Πρακτικά αποτελεί τη μοναδική αντιπολιτευόμενη φωνή στο πολιτικό σκηνικό.

Για τα άλλα "κόμματα" δεν υπάρχει λόγος σχολιασμός, πλην ίσως του ενδιαφέροντος 1,2% που έλαβαν οι Οικολόγοι - Πράσινοι.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι μς σιγουριά μπορεί να υποστηρίξει κανείς πως στην κοινωνία υπάρχει μια ευρεία προοδευτική πλειοψηφία. Είναι όμως σαφές πως υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη αναδιάρθρωσης του πολιτικού σκηνικού. Προοδευτικές δυνάμεις είναικ εγκλωβισμένες στους αρτηριοσκληρυντικούς μηχανισμούς κάθε κόμματος. Οφείλουν να αναδειχτούν, να απελευθερωθούν και να βρουν την αυτόνομη πολιτική τους έκφραση, προς όφελος όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ως τη Νίκη, Πάντοτε, Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Αγαπημένε Δάσκαλε Μιχάλη Χαραλαμπίδη, Ήταν Ιούνιος του 1996, διάβαζα μαθηματικά για τις πανελλήνιες εξετάσεις της επόμενης μέρας. Στιγμή ιερ...